(kuva: www.animelehti.fi)

S.S. Astro oli kaikinpuolin miellyttävä ja positiivinen yllätys, vaikkakin loppupuolelle mentäessä vitsit vähenivät ja juoni ei oikein edennyt loppujen lopuksi mihinkään, ja sen vuoksi manga päättyi sangen tynkämäisesti. Mutta kuten aiemmin kirjoitin, tälle ei mitä luultavammin edes ole tulossa jatkoa mangan muodossa ainakaan. S.S. Astro on ilmestynyt vuosina 2005-2007 Manga Time Kirara Caratissa sarjakuvastrippeinä, ja mangoja Japanissakin on ilmestynyt vain yksi kappale, ja toiveikkaasti ainakin Suomen julkaisussa kanteen ja selkään on liitetty mukaan numero 1.

Kaikken hauskinta mangassa oli seurata lapsenmielisten opettajien puuhia ja kommelluksia sekä se, että siitä löytyi myös hippunen yuri-vitsejä. Juuri sellainen sopiva määrä, ettei se varmastikaan ketään sitä inhoavaa liiemmin ärsytä tai vaivaa. Olisi ollut mukava seurata enemmän liikunnanopettaja Makin "suhteen" kehittymistä kieltenopettaja Karasuman kanssa, joka ilmeisesti oli päätä pahkaan rakastunut Makiin ainakin siitä päätellen, että sai miltei kaikista Makin söpöilyistä nenäverenvuotoja ja hänen sydämensä tykytti kiivaasti Makin ollessa lähellä. Vihjauksia oli myös muiden opettajien ja Makin välillä. Mangan neljä päähenkilöä olivat kaikki toistaan erilaisempia, ja seasta löytyi myös jopa doujinsheista ja yaoi-peleistä kiinnostunut opettaja. Ihan pelkkää komediaakin mangasta löytyy paljon ja naurunhetkiä oli ainakin minulla paljon. Mitään uutta manga ei silti tuonut, vaikka takakannen perusteella näin olisi voinut olettaakin. Opettajien tempaukset olivat jokseenkin samoja kuin mistä tahansa muusta mangasta tai animesta eikä itse opetukselle oltu varattu juurikaan sijaa. Tätä mangaahan on verrattu esimerkiksi Azumanga Daiohiin.

Ehkä ärsyttävintä mangasta oli se, ettei hahmoja aina erottanut toisistaan, mikä teki lukemisesta välillä vaikeaa, ja myös piirrosvirheitä oli päässyt lipsahtamaan sekaan. Kummallista on, ettei kääntäjä/julkaisija ollut lisännyt mukaan käännöshuomautuksia, josta olisi voinut tarkistaa esimerkiksi muutaman ruokalajikkeen suomenkielisen version. Hieman outoa lisäksi on, että Suomessa ikärajaksi on määritelty kuitenkin niinkin alhainen ikä kuin 12-vuotta, vaikka mangan kohderyhmä onkin seinen, joka tarkoittaa 18-30-vuotiaille miehille suunnattua mangaa, ja sen kyllä huomasi selvästi muutamilla sivuilla. Mutta muutoin suosittelen mangaa kaikille komedian ystäville.

 

Piirrostyyli 4/5

Kannet 4/5

Hahmot 5/5

Juoni 4/5

Kokonaisuus 4/5