Olen nyt kolmen päivän ajan opiskellut noita hiraganoja (ja ihan vähän katakanoja), ja muutaman tehtävän perusteella hallitsen hyvin perustavut a, i, u, o, ka, sa, ta, na, ko ja ku. Näitä kieltämättä olen eniten harjoitellutkin, sillä ne ovat ulkonäöltään helpoimpia. ^^' Nuo tavut tunnistan tekstistä. Lisäksi tunnistan kaksi konsonanttimuutosta: ba ja zi (eli ji). Näiden perusteella osaan siis jo kirjoittaa muutaman sanan japania. Esimerkiksi ばか (baka, tyhmä), さか (saka, kukkula), あおい (aoi, sininen) ja mesenickini じこ (jiko, vahinko).

Lisäksi tutustuin eilen illalla vähän kielioppiin. Verbiryhmiin sekä niiden taivutuksiin ja aikamuotoihin. Ei niin monimutkaista kuin luulisi. Verbiryhmiäkin on vain kolme: ~u -päätteiset, ~iru ja ~eru -päätteiset sekä epäsäännölliset くる (kuru, tulla) ja する (suru, avata) verbit. Taivutukset määrittyvät sen mukaan, puhutaanko muodolliseen vai epämuodolliseen sävyyn. Aikamuotojakaan ei ole kuin preesens ja imperfekti. Futuuria ei japanin kielessä jostain syystä ole ollenkaan. :o

Seuraavaan raporttiin mennessä otan haasteeksi perustavut e, ki, ke, shi, su, se, so, chi, tsu ja te. Tämä opiskelu on kieltämättä hauskaa, ja motivaationi vaan lisääntyy, kun huomaan osaavani entistä enemmän. Toivottavasti jossain vaiheessa pystyn lukemaan japaninkielistä mangaa. :) Täytyi ihan laittaa tietokoneen työpöydän taustakuvaksi hiragana-taulukko, jotta ne ovat aina saatavilla.

 

(kuva: http://kurutteru.wordpress.com/2010/04/11/hiragana-wallpaper/)